Włośnica to choroba wywoływana przez włośnia krętego, należącego do grupy nicieni. To bardzo poważna choroba, mogąca prowadzić do kalectwa i śmierci.
Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie skażonego mięsa lub jego przetworów. W wyniku trawienia białek zachodzącego w żołądku dochodzi do uwolnienia larw włośnia, które przedostają się do jelita cienkiego, tam dojrzewają i rozmnażają się. W wyniku tego procesu powstają larwy, które przedostają się do krwi, a z niej do mięśni poprzecznie prążkowanych. Tam ulegają otorbieniu i pozostają przez wiele lat.
Objawy choroby to między innymi:

  • podwyższona temperatura,
  • bóle mięśni,
  • bóle brzucha,
  • zaburzenia trawienia,
  • obrzęki będące wynikiem odczynu alergicznego,
  • spadek poziomu krwinek białych we krwi.

Choroba może prowadzić do zapalenia mięśnia sercowego, mózgu oraz płuc, co może prowadzić do śmierci. Aby ustrzec się zakażenia włosieniem, należy kupować mięso przebadane, w sprawdzonych miejscach. Na wszelki wypadek trzeba je gotować lub smażyć minimum 30 minut aby obróbka termiczna zniszczyła larwy pasożyta.