Grzybica układu pokarmowego to schorzenie wywoływane przez grzyby z rodzaju Candida – dlatego potocznie nazywa się ją też kandydozą przewodu pokarmowego. Drobnoustroje najczęściej wywołujące chorobę to Candida albicans i Candida paradubielensis.

Grzyby mogą atakować:

  • jamę ustną,
  • żołądek,
  • jelito cienkie,
  • jelito grube,
  • odbyt.

Grzybica układu pokarmowego pojawia się przede wszystkim w stanach obniżonej odporności oraz zaburzeń hormonalnych. Charakterystyczne objawy choroby to mleczne naloty na powierzchni błon śluzowych ich zaczerwienienie i pieczenie, któremu towarzyszy ból, zaburzenia trawienia, wzdęcia, zaparcia czy wymioty. Może pojawić się nieświeży oddech, nadwaga, zgaga, zapalenie wyrostka robaczkowego.
Często objawy te nie są jednoznaczne i bardzo ciężko znaleźć jest przyczynę złego samopoczucia.