Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza jest niezbędnym elementem umożliwiającym nam pozbycie się z naszego organizmu niechcianych grzybów. Potrzebują one do przeżycia węglowodanów, a dokładnie cukrów prostych obecnych w większości produktów spożywczych. Grzyby nie wytwarzają związków umożliwiających trawienie cukrów złożonych. Ograniczanie spożywania cukrów jest jednym z elementów oczyszczenia organizmu z grzybów. Innym, niezbędnym krokiem jest wdrożenie kuracji oczyszczającej – tylko w ten sposób eradykacja drobnoustrojów będzie możliwa.
Jednym z najważniejszych elementów jest spożywanie dużych ilości błonnika – jego włókna ułatwiają usuwanie grzybów z układu pokarmowego. Kolejnym elementem jest ograniczenie ilości tłuszczów w naszej diecie.
Podsumowując – tylko kompleksowe, dobrze przemyślane działanie ułatwi oczyszczenie naszego organizmu i doprowadzenie go do równowagi.

Jakich produktów należy unikać podczas oczyszczania ciała z grzybów:

  • słodyczy,
  • produktów spożywczych zawierających cukry proste, na przykład dżemów, miodu, drożdżówek, napojów gazowanych słodzonych, kisieli, budyniów,
  • produktów na bazie białej mąki –makaronu, białego ryżu, jasnego chleba i bułek, naleśników, pierogów,
  • alkoholu,
  • owoców z dużą zawartością cukrów prostych, takich jak gruszki, banany, mandarynki, brzoskwinie, winogrona, śliwki,
  • serów,
  • majonezu, ketchupu, musztardy,
  • sztucznychprzypraw.