Helicobacter pylori to spiralna bakteria, która wykształciła sobie idealne mechanizmy osobnicze, ułatwiające jej przebywanie w organizmie gospodarza przez kilka, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat, bez wywoływania stanu zapalnego. Dokładniej – bytuje w żołądku, które jest absolutnie nieprzyjaznym miejscem dla jakichkolwiek mikroorganizmów, ze względu na niskie pH. Szacuje się, że prawie 75% ludzi na całym świecie jest nią zakażonych, jednakże najciekawsze jest to, że tylko u około 15-20% dochodzi do rozwinięcia się objawów zapalnych i chorób z tego wynikających, takich jak:

  • wrzody żołądka i/lub dwunastnicy,
  • chłoniaków typu MALT,
  • rak żołądka ( o wysokiej śmiertelności).

H. pylori posiada na swojej powierzchni rzęski ułatwiające jej poruszanie się w gęstym śluzie żołądka, enzymy ułatwiające kolonizację, adhezyny umożliwiające przyleganie do ściany żołądka, toksyny niszczące komórki błony śluzowej żołądka, białka patogenne, zaburzające reakcje odpornościowe i niszczące szkielet komórek.

Przebieg zakażenia zależy od:

  • skłonności osobniczych gospodarza,
  • typu szczepu,
  • czynników środowiskowych,
  • czynników genetycznych,
  • właściwości immunomodulujących flory jelitowej.